Valpkurs

Söt valp som är på valpkurs

För en relation som grundar sig i kärlek, förståelse, tillit och glädje

Den perfekta starten tillsammans
Har du eller ska du bli med valp? Grattis! Detta är kursen för dig. Här får du, i en liten grupp om 5 ekipage, redskapen till att skapa en bra grund och god relation till din valp. Vi leker fram samarbete och följsamhet, övar inkallning, passivitet och hantering. Ni lär er hur ni på ett schysst sätt kan få valpen att inte bita, bli rumsren och klara av att vara trygg ensam hemma. Förebyggande träning som minskar risken för framtida problem.
 
Valpar är välkomna från att de är 9 veckor gamla om de har diat en vaccinerad tik och blivit vaccinerade vid 8 veckors ålder. Har du funderingar kring vaccination och valpens antikroppar kan du läsa forskning här:
 
Förkunskapskrav
Inga
 
Ålder
9 veckor – 6 månader

Du behöver
 • Koppel, sele eller halsband

 • En leksak som som din valp gillar

 • Gott godis som din valp tycker om

 • Vatten och vattenskål

  Datum
  Kommer 2022

  Pris


  Recensioner från tidigare kursdeltagare

  “Bra övningar och verktyg så man lätt kunde fortsätta arbeta med det hemma. Känslan av att man gick därifrån tryggare o säkrare i hur man vill hantera sin hund. Bra feedback. “
  Anonym deltagare
  “Sunda tankar o idéer om hur hundar fungerar. Allt ska ske på hundens villkor. Väldigt bra! Väldigt bra med utskrivna övningar och information.“
  Anonym deltagare

  När kan man gå valpkurs?

  Många undrar när de kan gå valpkurs med sin valp. Jag rekommenderar att försöka boka in valpkurs så snart som möjligt, att vänta på att valpen blir äldre eller bott in sig kommer snarare stjälpa än hjälpa. Valpkurs kan du gå så snart du fått hem din valp och den känner sig trygg hos dig. Är valpen över 8 veckor gammal och har fått sin 8 veckors vaccination, samt har diat en vaccinerad tik under valptiden så har den ett fullgott skydd. Nästa vaccin brukar ges vid 12 veckors ålder. 
  Du behöver inte ha några tidigare kunskaper om hund när du går på valpkurs, instruktören kommer att gå igenom de basala sakerna som du behöver veta om valptiden. 

  När blir valpen rumsren?

  Att få valpen rumsren kan ibland kännas svårt och tålamodskrävande. Valpen kan inte kontrollera sin blåsa förrän den blivit äldre, men den kan lära sig rutiner för när den ska kissa och bajsa. Om du är konsekvent med att ta ut valpen efter att den har ätit, druckit, sovit, lekt till samma gräsfläck varje gång så kommer valpen snart att lära sig att den ska tömma blåsan när du sätter ner den på den fläcken. Valpen blir rumsren snabbare om du ger den förutsättningar för att lyckas. 
  Det är viktigt att du städar ordentligt när valpen kissar eller bajsar inomhus. Valpar kissar gärna på samma ställe och om du inte rengjort golvet kommer valpen att känna att det ”luktar toalett” och kissa på samma ställe igen, och igen och igen. 
  Banna inte valpen när den kissar inomhus, det är som att bli arg på en bebis för att den kissar på sig. Varken din valp eller en bebis har förmågan att hålla sig. 

  Vad lär man sig på en valpkurs?

  Det som är vanligast att man lär sig på en valpkurs är till exempel inkallning, koppelträning, sitt, ligg och stanna kvar. Det är även vanligt att man lär sig impulskontroll och passivitet på valpkurs. Impulskontroll innebär att du lär valpen att kontrollera sina impulser, tex att valpen håller sig från att ta en godis innan du sagt ”varsågod”. Passivitet innebär att valpen lär sig att ta det lugnt och vila, att den inte hela tiden behöver vara sysselsatt med någonting. Att träna inkallning med valp är också något man lär sig på de flesta valpkurserna, en fungerande inkallning är förutsättningen för att du ska kunna gå med din hund lös. 

  © Hundanda. Alla rättigheter förbehållna.