Viltspårskurs

Hund i skogen spårar

Lär dig hur du lägger spår och spårar med hund

Viltspår med hund

Lär dig att spåra med din hund. Att låta hunden använda sin nos är en av de roligaste aktiviteterna du kan göra med din hund. Viltspår är både roligt för hunden och ett fantastiskt sätt att skapa ett fint samspel mellan dig och din hund. Det bygger ett fantastisk självförtroende hos hunden och du kommer att förundras och imponeras av hundens fantastiska nos. En rolig aktivitet som passar alla hundar, stora som små, vuxna som unga. Denna aktivitet kan sporra jaktlusten hos din hund, men även vara ett bra sätt att kanalisera oönskad jakt. 

Eftersom ett av de bästa sätten att lära sig praktiska saker är genom ”learning by doing”, kommer ni, med stöd från instruktören att lägga spåren själva. Har du och din hund aldrig spårat förut? Beroende på vilken nivå ni ligger på, lägger vi till störningar i spåret eller klurar till det på olika sätt. Allt för att du och din hund ska få ett utmanande uppdrag, men aldrig för att misslyckas! 

Denna kurs är ej förberedande för anlagsprov. Ni får lära er att lägga spår och spåra med hunden som en rolig aktivering. Siktar ni på att klara ett anlagsprov kan vi självklart anpassa spåren efter det. 

Förkunskapskrav
Inga. Du behöver inte ha spårat med hund tidigare. 

Ålder
Alla åldrar – vi anpassar spåren efter din hunds tidigare erfarenheter

Du behöver

  • En välsittande sele till hunden

  • Bil eller bur som hunden kan vänta i medan vi lägger spår

  • Någonting att sitta på och ev mellanmål då det förekommer väntetid medan övriga deltagare spårar

Datum
Kommer igen 2022

Varje kurstillfälle pågår i cirka 2 timmar. 

Pris

Antal platser
Max 4 deltagare per kurs

Hur börjar man spåra med hund?

Det kan vara bra att börja med att gå en spårkurs för att lära sig vad som behövs för att spåra. Hunden kan redan följa spår. Men du som förare kan få hjälp med hur du hjälper hunden att utvecklas i spåret, hur hunden lär sig följa samma spår och behålla uthålligheten i spåret. 

Att spåra vilt kan hjälpa hunden att kanalisera sin jaktinstinkt och hjälpa den att få utlopp för ett basalt behov. Har du en hund med stort viltintresse som du vill dämpa är det bättre att du lär hunden personspår. Alltså att spåra människor än vilda djur. 

Är det bara jakthundar som kan spåra?

Alla hundar kan spåra, och gör det dagligen. Vissa hundar är avlade med större jaktlust på vilt exempelvis. Men större lust behöver inte betyda större kompetens. Även sällskapshunden spårar och använder nosen varje dag. På en spårkurs lär vi hunden att följa ett och samma spår, och att följa ett spår som vi önskar att hunden spårar. 

Hur ofta kan man spåra med sin hund?

Din hund spårar redan, varje dag och på varje promenad, utan att du kanske tänkt på det. Så varför inte gå en spårkurs för att lära dig mer om spårande, något som din hund redan tycker är intressant, kul och spännande?
Att spåra gör hunden dagligen, men ibland kan även den bästa eftersöksjägare behöva en vilodag. Hur ofta hunden kan spåra är därför svårt att svara på och högst individuellt. 

© Hundanda. Alla rättigheter förbehållna.