Introduktion i viltspår – Agunnaryd

Endagskurs för nybörjaren

brun hund i lövskog

Är du sugen att testa på viltspår med din hund? Under den här kursdagen får ni den information och kunskap ni behöver för att kunna spåra med er hund. Ni lär er att lägga spår och vi introducerar hundarna för blod och klöv. 

Att låta hunden använda sin nos är en av de mest stimulerande aktiviteter du kan göra med din hund. Viltspår är både roligt för hunden och ett fantastiskt sätt att skapa ett fint samspel mellan dig och din hund. Det bygger ett fantastisk självförtroende hos hunden och du kommer att förundras och imponeras av hundens förmågor. 

Praktisk information

Kursen hålls utomhus i skog och på ängsmark. Kläder efter väder gäller, både för dig och din hund. Ta med dig någonting som du vill äta till lunch. Möjlighet till att värma mat i kök finns. Tillgång till toalett finns. 

Denna kurs är ej förberedande för anlagsprov, men om ni siktar på anlagsprov så ger jag tips och råd för hur ni kan nå dit!

Efter kursen får ni en sammanfattning från dagen och spårkartor för att ni ska kunna komma igång med träningen direkt. 

Förkunskapskrav
Inga. Denna endagskurs är framförallt riktad till nybörjare och till dig som vill få nya perspektiv på erat spårarbete.

Ålder
Passar hundar i alla åldrar. 

Du behöver

  • En välsittande sele till hunden

  • Någonting att sitta på ex campingstol, friluftspall, sittunderlag

  • Egen medhavd lunch

  • Godis och/eller leksak till hunden

Datum
Lördag 25/3 
Kl 10-15

Plats
Agunnaryd – Ljungby 

Pris
1100 kr /deltagande ekipage  


Hur börjar man spåra med hund?

Det kan vara bra att börja med att gå en spårkurs för att lära sig vad som behövs för att spåra. Hunden kan redan följa spår. Men du som förare kan få hjälp med hur du hjälper hunden att utvecklas i spåret, hur hunden lär sig följa samma spår och behålla uthålligheten i spåret. 

Att spåra vilt kan hjälpa hunden att kanalisera sin jaktinstinkt och hjälpa den att få utlopp för ett basalt behov. Har du en hund med stort viltintresse som du inte kommer låta spåra vilt, kan viltspår hjälpa hunden att få utlopp för sin instinkt. 

Är det bara jakthundar som kan spåra?

Alla hundar kan spåra, och gör det dagligen. Vissa hundar är avlade med större jaktlust på vilt exempelvis. Men större lust behöver inte betyda större kompetens. Även sällskapshunden spårar och använder nosen varje dag. På en spårkurs lär vi hunden att följa ett och samma spår, och att följa ett spår som vi önskar att hunden spårar. Främst är det dock ägaren som behöver träna sig i att läsa sin hund i spåret. Hur vet du att din hund går på ”rätt” spår?

Hur ofta kan man spåra med sin hund?

Din hund spårar redan, varje dag och på varje promenad, utan att du kanske tänkt på det. Så varför inte gå en spårkurs för att lära dig mer om spårande, något som din hund redan tycker är intressant, kul och spännande?
Att spåra gör hunden dagligen, men ibland kan även den bästa eftersöksjägare behöva en vilodag. Hur ofta hunden kan spåra är därför svårt att svara på och högst individuellt. 

© Hundanda. Alla rättigheter förbehållna.