Draghundskurs

hund som springer

Hur du bygger en stark hund som orkar draget

Alla hundar kan bli draghundar!

En nybörjarkurs för dig som är nyfiken på dragträning! Drag är en sport, en träningsform eller en livsstil, oavsett hur du ser på det så är det en rolig och utmanande aktivitet. Draget hjälper din hund att bli stark, uthållig och få bra kondition. Det är även en rolig aktivitet att göra tillsammans och skapar ett nytt sätt att samarbeta. Drag är inte endast för polarhundar eller muskelhundar. 

Denna kurs är inte tävlingsförberedande, utan riktar sig enbart till vardagsmotionärer och till de som önskar testa på drag. 

Vad är dragträning?
Drag innebär att du låter hunden ligga på och dra i sin sele. Till skillnad från de flesta andra träningsformer så vill du här att hunden ska ligga på och dra i selen, ligga före dig och framförallt: ge järnet, full fart framåt!

Vad ger kursen mig?
I denna kursen lär du dig hur du bygger en stark och uthållig hund. Du lär dig många olika styrkeövningar, om hur hunden arbetar i draget, om vila och återhämtning och hur du provar ut rätt sele. 

Gör inte detta att min hund drar mer i kopplet under promenaderna?
Det korta svaret är nej. Om ni kämpar med att få till ett fint och avslappnat koppelgående kan dragträningen vara till stor hjälp! Att låta hunden dra och jobba på några gånger i veckan kan vara precis det som din hund behöver för att sedan kunna träna på att gå avslappnat vid din sida. Många hundar går och lagrar en massa energi och frustration som den sen tar ut i kopplet när ni går ut på promenad. Det är svårt att träna en hund innan den fått utlopp för sina behov av motion och träning. Hunden lär sig snabbt att dragselen betyder att den ska få ”jobba” och att halsband betyder att den inte ska ”jobba”/dra. 

Vad krävs av mig som ägare?
Du som hundägare behöver ha motivation till att träna hunden mellan träffarna. Du väljer själv om du vill springa, cykla eller köra kickbike bakom hunden. Om du vill cykla/köra kickbike bakom hund kommer du behöva ta med en cykel eller kickbike fr.o.m. 3e tillfället. Det kommer endast att finnas en cykel att låna. 

Hur är kursen uppbyggd?
Kursen pågår under några månaders tid. Första månaden fokuseras helt på styrka och rörlighet hos hunden. Du lär dig bygga upp en stark och skadefri hund. Resterande tid börjar vi öva på själva dragträningen. 

Mellan träffarna förväntas du aktivt delta i en sluten Facebook-grupp med filmer eller bilder på er träning. Detta för att jag ska veta hur ni i gruppen ligger till, vad ni behöver träna mer på och för att ni ska kunna peppa och stötta varandra i träningen. 

Kursen består av:

  • 5 fysiska träffar
  • Privat Facebook-grupp för kursdeltagarna
  • 4 veckors styrketräning
  • 10 instruktionsvideor
  • Teori och praktik 
  • Coaching online genom facebook-gruppen

Förkunskap
Denna kurs riktar sig till nybörjare och du behöver därför inte ha någon kunskap i ämnet. Men du behöver ha en frisk och skadefri hund som vuxit färdigt. Är du osäker på om din hund är skadefri? Fråga en fysioterapeut innan du anmäler dig!

Ålder
Hundar är välkomna från 12 månaders ålder. 

Du behöver

  • Oömma kläder
  • Bekväma skor
  • Midjebälte
  • Efter hand behöver du införskaffa en draglina och en dragsele, under kursen får du lära dig hur du provar ut rätt sele! 

Datum och tid
Hösten 2023

Nya datum kommer. 

Pris
3000 kr

© Hundanda. Alla rättigheter förbehållna.